• Participácia a nová oddychová zóna
      • Participácia a nová oddychová zóna

      • 01.12.2022 20:20
      • Dňa 18.11.2022 sme úspešne zavŕšili projekt o participatívnych rozpočtoch pre stredné školy v pôsobisku TTSK. Otvorili sme našu krásnu, pohodlnú, smaragdovú zónu. A ako vlastne projekt prebiehal, o čom bol? Čítajte ďalej... 
         
      • Už v roku 2019 sa VÚC TTSK rozhodol poskytnúť zapojeným stredným školám finančný príspevok 1000€ na realizáciu projektov, ktoré majú pomôcť zlepšiť školu ako takú. Projekt však pozastavila pandémia, počas ktorej zrazu nič nebolo jasné. Po útlme sa však projekt opäť rozbehol.
        Základom dosiahnutia úspešnej realizácie bola participácia (pozn. účasť, spoluúčasť, zúčastňovanie sa na niečom). Ide vlastne o aktívne zapájanie sa do života spoločenstva v nejakej oblasti. A my sme teda participovali. Žiaci najprv navrhovali projekty, ktoré sme následne rozdelili na 3 kategórie - realizovateľné, nerealizovateľné a  možno projekt do budúcna. Návrhy z kategórie realizovateľných projektov sme prezentovali na nástenke a za tie najlepšie projekty sme demokraticky hlasovali. Počas celého projektu nám pomáhala česká aplikácia D21,  pomocou ktorej sme vedeli vytvoriť graficky pútavé infografiky, postery, bezpečné hlasovacie prostredie, keďže nám aplikácia vygenerovala aj hlasovacie kódy, ktoré dostal naozaj každý. Okrem žiakov aj učitelia, upratovačky, školník, ekonómky, tajomníčka a náš bufetár Árpi.

        Víťaznými projektmi sa stali - zriadenie školskej wifi zóny v átriu a oddychová zóna. Školskú wifi pomohol zriadiť iniciatívny Mgr. Adrián Hudák cez projekt EduNet pre školy. Nevzdával sa a bojoval, až kým spolu s technikmi nedomontoval posledný prístupový bod na internet bezplatne pre žiakov našej školy. Projekt školskej wifi teda vďaka jeho zásluhe netreba hradiť z peňazí TTSK a všetky prostriedky boli presunuté do oddychovej zóny. V hre sa objavil kompromis, nakoľko dochádzalo mnohokrát k polarite názorov vedenia a žiakov. Avšak napokon sme našli esteticky pekný a pohodlný nábytok, ktorý sme objednali, postavili a s nadšením a radosťou sme sledovali prestrihnutie červenej pásky pani riaditeľkou. Otvorenie oddychovej zóny prebehlo počas školskej akcie, pri príležitosti medzinárodného dňa študentstva.

                  
         

        Ďakujeme celej Žiackej školskej rade za obrovskú angažovanosť v projekte. Zároveň ďakujeme aj ich koordinátorovi Mgr. Adriánovi Hudákovi, ktorý bol zároveň koordinátorom celého participatívneho projektu na našej škole, ktorý školu prihlásil aj do druhého ročníka tohto projektu a bude ho opäť koordinovať. Ako sám povedal: "Nebolo to ľahké, nič som za to nemal, ale keď to prinesie radosť žiakom a kolegom, tak to za to stálo."

      • Naspäť na zoznam článkov