• Oznam

          26. 4. 2023

          Riaditeľka školy udeľuje žiakom Gymnázia Ladislava Dúbravu riaditeľské voľno na deň 4.mája 2023 (štvrtok) z dôvodu konania prijímacích skúšok.

        • ZMENA !!! Dôležitý oznam !!!

          29. 3. 2023

          1. Z organizačných dôvodov TTSK sa termín riaditeľského voľna dňa 4.apríla 2023 ruší, vyučovanie bude prebiehať podľa riadneho rozvrhu.

          2. Riaditeľka školy udeľuje žiakom Gymnázia Ladislava Dúbravu riaditeľské voľno na deň 13.apríla 2023 (štvrtok) z dôvodu slávnostného odovzdávania novej telocvične do užívania.

           

          vedenie školy

        • Exkurzia - možnosť zmysluplného učenia

          29. 3. 2023

                      Exkurzia poskytuje žiakom možnosť byť na miestach, kde prebieha skutočný život a je jednou z foriem zážitkového a zmysluplného učenia. Exkurzia poskytuje mladým ľuďom priestor na stretnutie s expertmi a v priamom kontakte získať od nich empirické znalosti, vidieť a pocítiť ich entuziazmus, ktorý ich v práci poháňa dopredu.

          Ak má byť exkurzia učením prepojeným so životom, musí byť dôkladne pripravená a zrealizovaná. Taká bola aj naša piatková exkurzia v spoločnosti TITANS freelancers, ktorá už 10 rokov pôsobí v oblasti outsourcingu IT freelancerov.

                      Exkurzia bola o to zaujímavejšia, že sa jej zúčastnilo desať dievčat nášho gymnázia, ktoré sa zaujímajú o oblasť informačných technológií a uvažujú o svojom ďalšom štúdiu v tomto odbore. Tak sa v piatok 24. marca 2023 spolu s pani zástupkyňou vydali na cestu do Bratislavy, kde sa na pôde spoločnosti TITANS stretli s pani Mgr. Monikou Balážovou, ktorá v tejto firme zastáva pozíciu senior recruitment konzultantky.

          Dievčatá tak vďaka nej nahliadli do každodennej práce IT freelancerov a spoznali zaujímavú spoločnosť, ktorá poskytuje služby v oblasti outsourcingu IT špecialistov a spolupracuje s viac ako 300 spoločnosťami na Slovensku i v zahraničí.

          Zážitok to bol nepochybne obrovský, o čom svedčia aj slová samotných účastníčok.


          Martina K. (III.A)

          Prvé dojmy, ktoré som mala z príchodu do firmy Titans boli prekvapivé. Neočakávala som takýto prístup a už vôbec nie takúto komunikáciu s nami. Väčšinou, keď prídeme na nejakú prednášku, len ticho sedíme, počúvame a iba čakáme, kedy sa prednášanie skončí. Teraz to bolo úplne iné! Spôsob, akým nás pani Mgr. Monika Balážová privítala bol úžasný, prijala nás ako rovnocenných partnerov, vypočula si nás, snažila sa pochopiť naše otázky a radila nám do budúcnosti. Povzbudzovala nás, že v súčasnosti je to reálne, aby sme sa aj my, dievčatá, stali priamou súčasťou technologickej budúcnosti. Dávam tomu 10 z 10. 😊


          Nikol Sz. (Sexta)

          Tento deň bol perfektný. Veľmi som si ho užila a veľa vecí som sa dozvedela ohľadom prác a povolaní v IT. Pani Mgr. Balážová rozprávala veľmi zrozumiteľne a páčilo sa mi, že sme mohli o nastolených témach aj diskutovať, vymieňať si názory. Upevnila ma v mojom rozhodnutí, ktorým smerom sa uberať vo svete IT.


          Jázmin K. (Sexta)

          Celý program bol výborný, celé bolo dokonale vymyslené a zorganizované. Pani Mgr. Balážová, ktorá prezentovala, má dlhoročné skúsenosti. Bola veľmi milá a získali sme od nej veľa dobrých rád do budúcnosti. Celý program bol veľmi náučný a zaujímavý. Priznám sa, nevedela som o toľkých možnostiach uplatnenia sa v IT. Dobré rozhodnutie môžeme spraviť už teraz, všetko závisí len od nás.


          Veronika K. (III.A)

          Dnešná prednáška sa mi veľmi páčila. Všetko bolo veľmi zrozumiteľne vysvetlené a cítila som sa príjemne. Dozvedela som sa veľa nových informácií. Pochopila som, čo vlastne IT znamená, aké rôzne odbory môžeme študovať, a o aké pozície vo firmách sa zaujímať.


          Katarína P. (III.A)

          Prezentácia pani Mgr. Balážovej bola výborne spracovaná a veľmi prehľadná. Páčilo sa mi, že nám ochotne odpovedala na všetky otázky, a že nám porozprávala o tom, ako to v IT sektore v praxi funguje. Jej prístup bol úžasný a dozvedela som sa veľa užitočných informácií. Atmosféra bola príjemná a priateľská, nie príliš formálna. Som s dnešnou prednáškou veľmi spokojná a chcela by som sa jej v mene nás všetkých veľmi pekne poďakovať, že nám dnešné stretnutie zorganizovala, a že sa venovala nám, stredoškoláčkam. Veľmi si to vážime.


          Michaela M. (III.A)

          Moje prvé dojmy z firmy Titans boli veľmi pozitívne, až dychberúce! Pani Balážová nás milo privítala, po celú dobu z nej sálala pozitívna energia. Priebeh prednášky a atmosféra firmy sa mi veľmi páčili, cítila som sa tam veľmi príjemne. Nebola to obyčajná prednáška o firme a IT, ale zaujímala sa aj o naše ciele a predstavy. Pani Balážová mala veľmi milý a profesionálny prístup, oboznámila nás s obšírnym svetom využitia IT v rôznych profesiách a napokon sme o tom spoločne diskutovali. Na akúkoľvek otázku z oblasti IT dokázala promptne a nápomocne zareagovať. Dúfam, že zostaneme v kontakte i na sieti LinkedIn. Určite ma to posunie. 10/10 😊


          Anabela G. a Barbara S. (Oktáva):

          Ďakujeme firme Titans za možnosť návštevy, za vzácny čas pani Balážovej a milé pohostenie. Sme veľmi rady, že sa nám naskytla takáto príležitosť, vďaka čomu sa nám rozšírili obzory ohľadom IT aj reálneho sveta. Všetko, čo sme si dnes vypočuli, nás inšpiruje viac sa zaujímať o IT aj v iných sférach. Keď sa raz dostaneme do práce, dúfame, že sa dostaneme do takého kolektívu, ako má táto firma. Sú súdržní, podporujú sa navzájom a vážia si jeden druhého ako rodina. Takto pracujú profesionáli!


          Yevheniia K. a Diana S. (Tercia, Kvarta)

          Počas návštevy sme spolu s ďalšími 9 dievčatami získali odpovede na mnohé otázky, ktoré nám pani Mgr. Balážová ochotne zodpovedala. Dozvedela som sa o možnostiach štúdia v IT. Určite sa chcem rozvíjať v tomto smere viac a viac. Okrem IT časti sme mali príjemný rozhovor o škole a time managemente. Pani Balážová nám ukázala možnosti, ako využiť svoj čas správne, vymenili sme si navzájom rady. Mám veľmi pozitívny názor a zostal mi výborný pocit po tejto návšteve. Dúfam, že v blízkej budúcnosti budeme môcť robiť viac takýchto projektov a exkurzií. Bolo to veľmi poučné, zábavné a hlavne priateľské. Každá z nás si odtiaľ odniesla niečo cenné, niečo, čo si budeme ešte dlho pamätať.


          Veľmi pekne ďakujeme firme Titans freelancers, s.r.o. a predovšetkým pani Mgr. Monike Balážovej za túto jedinečnú príležitosť a jej profesionálny prístup. Naše študentky získali neoceniteľné skúsenosti a presvedčenie, že sa štúdiu informatiky a cudzích jazykov skutočne oplatí venovať, pretože im to v budúcnosti otvorí brány nielen do sveta IT. Ďakujeme!

          ​​​​​​​

      • Lyžiarsky výcvik
        • Lyžiarsky výcvik

          23. 3. 2023
          V tomto školskom roku sa po dlhšej prestávke podarilo pre našich študentov zorganizovať 5-dňový lyžiarsky výcvikový kurz v krásnom prostredí lyžiarskeho strediska Králiky. Počasie im prialo a tak si pobyt na svahu všetci naplno užili.
        • Oznam

          21. 3. 2023

          1. Dňa 28.3.2023 (Deň učiteľov, utorok) sa bude vyučovať podľa rozvrhu s 30-minútovými hodinami.

          Vyučovanie sa končí: šiesta hodina 11:35, siedma hodina 12:10.

           

          2. Riaditeľka školy udeľuje žiakom Gymnázia Ladislava Dúbravu riaditeľské voľno na deň 4.apríla 2023 (utorok) z dôvodu slávnostného odovzdávania novej telocvične do užívania.

           

          vedenie školy

        • Deň otvorených dverí 2023

          14. 2. 2022

          DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ 2023

          GYMNÁZIUM LADISLAVA DÚBRAVU

                                                              SMETANOV HÁJ 285/8, DUNAJSKÁ STREDA

           

          Srdečne pozývame všetkých žiakov 9. a 5. ročníka základných škôl na deň otvorených dverí, ktorý sa bude konať

           

                                                                         8.februára 2023 v budove školy

                                                                                         o 16:30 hod.

          Radi Vám poskytneme informácie o štúdiu a zodpovieme všetky Vaše otázky .

          Tešíme sa na Vás!

           

          Kontakt:

          https://gymnaziumds.edupage.org/

          +421/315522334 

           

        • Hrdinovia Internetu chodia do Prímy

          25. 1. 2023

          Matej Majerčík z Prímy získal ocenenie spoločnosti Google v programe Teach for Slovakia - Hrdinovia Internetu za svoju tvorbu v jesennej súťaži 2022 “Ja a môj kamoš Internaut!“.

           

           

          Gréta:

          Naša trieda Príma v novembri sa zapojila do zaujímavého projektu. Volá sa Interland - Hrdinovia internetu a súťaž pripravila firma Google. Cieľom hry je naučiť deti dôležité veci o bezpečnosti na internete. Celú aktivitu sme realizovali tak, že počas hodín informatiky sme hrali hru Interland. Počas hry sme sa naučili ako sa ochrániť pred hackeri a že vždy máme rozmýšľať nad tým čo a s kým zdieľame, ako rozlíšiť nepravdivé informácie a falošné emaily od tých pravdivých.

          Postavičky v hre sa volajú Internauti, môžu byť aj milí, bystrí, predvídaví, ale niekedy aj nezodpovední, správajú sa podobne, ako deti na internete.

          Hra má 4 časti:

          Rieku reality
          Horu ostražitosti
          Vežu pokladov
          Kráľovstvo láskavosti

          V časti Kráľovstvo láskavosti počas hry postavička Internaut zbiera srdiečka, ktoré potom rozdáva ostatným, smutným Internautom, tým rozdáva vlastne láskavosť. Postava Provokatér sa snaží nás zabrániť pri šírení láskavosti. Provokatéra môžeme počas hry blokovať a nahlásiť. Cieľom hry je dostať sa na vrchol kráľovstva láskavosti, zničiť provokatérov s lákavosťou, so šírením pozitívnych myšlienok, rešpektovaním druhých ľudí a povzbudzovaním kamarátov a známych na internete.

           

          Korina:

          V časti Rieka reality cieľom je prejsť cez rieku a pritom správne odpovedať na otázky. V hre môžeme skákať cez skaly ponad rieku a pri každej skale nás čaká otázka ohľadom fishingu, hesiel, zabezpečovaním e-mailov. Musíme rozoznať, či ide o podvod alebo pravdivé e-maily a prílohy. Ak úspešne prejdeme cez rieku, čakajú nás otázky, ktorými si otestujeme svoje vedomosti a zručnosti. Počas hry sme sa všetci naučili aj nové veci a dobre sme sa aj zabavili.

           

          Ema F.:

          Internauti nás naučili ako si chrániť súkromie na internete. Ako to môžeme spraviť? Napr. silným heslom. V  krajine Veža pokladov sú však problémy: sú to hackeri. Ale netreba sa báť, stačí vedieť vytvoriť silné heslá. V hre treba zbierať správy, rýchlo a bezpečne, ale treba dávať pozor: na každom kroku môžeme naraziť na hackera. Na konci hry sme doplnili do textu slová, aby sme dostali správne a pravdivé vety. Takto sme pozbierali skóre. Čím viac, tým lepšie. Takto možno poraziť hackerov a ochrániť svoju pevnosť: vežu pokladov.

           

          Emma M.:

          V časti Hora ostražitosti sme sa naučili ako zdieľať informácie na internete s rozumom. Vždy si musíme dávať pozor: s kým a čo zdieľame. Na konci hry dostaneme kontrolné otázky týkajúce sa toho, ako máme uvažovať a rozhodovať ešte pred zdieľaním údajov, fotiek, súborov na internete: Budeme ich zdieľať s priateľmi, rodinou, verejnosťou? Lebo treba si uvedomiť, že všetko, čo na internete zdieľame, tam už môže zostať navždy.

           

          Oliver N.:

          V novembri sa celá trieda vydala na dobrodružnú cestu do sveta Interlandu. Je to magické miesto, plné nečakaných prekvapení, ale aj zlodušských nástrah. Táto hra bola veľmi poučná - naučila nás ako sa rozumne správať na internete: rozlíšiť nepravdivé informácie od tých pravdivých, rozmýšľať nad tým, čo a s kým zdieľame. Na všetky tieto zručnosti vymyslela spoločnosť Google zaujímavú hru, ktorá zabavila veľa žiakov.

          Na základe tejto hry bola vyhlásená jesenná súťaž kreslenia: Jeden dva tri – Súťažíme s internautami na tému “Ja a môj kamoš Internaut!“ Úlohou bolo vytvoriť internautský komix.  Na hodinách informatiky sme sa oboznámili s technikami kreslenia na počítači, aby sme mohli postavy z tejto hry nakresliť pomocou aplikácií. Komiksy bolo možné nakresliť na papier, alebo sme ich mohli vytvoriť v počítačovom programe. Vytvorili sme zopár kresieb, s ktorými sa naša trieda zapojila do tejto súťaže.

      • iBobor 2022
        • iBobor 2022

          17. 11. 2022
          IKT - informačné a komunikačné technológie sú neoddeliteľnou súčasťou našich životov, iBobor to vie, a preto chce podporiť záujem a rozvoj počítačových zručností u mladej generácie. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.
      • MiniErasmus privítal aj našich študentov
        • MiniErasmus privítal aj našich študentov

          15. 11. 2022
          Čo ma baví? Čím by som sa rád zaoberal po štúdiách? Neviem, ako si mám predstaviť svoju budúcnosť? Vedel by som si predstaviť prežiť najbližšie roky môjho života ako študent vysokej školy? Čo budem robiť po vysokej škole?
          To sú otázky, ktoré trápia stredoškolákov pred podaním prihlášok na vysoké školy a pred ukončením štúdia. Rozhodnutie o budúcnosti nie je ľahké...

           
      • READYCON 2022
        • READYCON 2022

          5. 11. 2022
          ReadyCon Slovensko 2022 je najväčšia online udalosť pre stredoškolákov o budúcnosti trhu práce a trendoch vo vybraných odborných oblastiach. Naša škola prijala pozvanie na toto podujatie ako výzvu a zapojili sme sa tiež.
           
      • Energia z vesmíru
        • Energia z vesmíru

          28. 10. 2022
          O energii hovoríme stále. Solárne panely zachytávajú slnečnú energiu, spotrebiče v domácnosti vyžadujú elektrickú energiu, keď sa valí skala dole kopcom, povieme, že stráca potenciálnu energiu a získava kinetickú energiu. Energia je všade. Treba si však uvedomiť, že energia neexistuje izolovane, nemôžeme mať vrecko čistej energie, ktorú nalejeme do stroja a ten sa začne hýbať. Vždy je to energia niečoho, napr. kinetická energia vlaku, tepelná energia hrnca vriacej vody, či chemická energia uväznená v benzíne.