• GLD má Talent
      • GLD má Talent

      • 08.06.2022 11:30
      • A veru nie iba jeden, ale hneď niekoľko! Posledný májový deň bol toho dôkazom. V koncertnej sále ZUŠ v Dunajskej Strede, sme všetci pekne oblečení obsadili svoje miesta a netrpezlivo sme čakali na našich spolužiakov, ktorí sa prihlásili do talentovej súťaže s názvom „Gymnázium Ladislava Dúbravu má talent“, aby nám ukázali, čo sa v nich skrýva.

         

      • Toto podujatie sa konalo vôbec po prvýkrát v histórii našej školy a za tento odvážny a skvelý nápad vďačíme  našej milej angličtinárke, pani Mgr. Kláre Šándorovej. Bez jej chuti dať tejto myšlienke život, entuziazmu, vedenia a hlavne viere, že to celé dobre dopadne, by sme naše Talenty vôbec nespoznali. 

        Prečítajte si, ako to vnímala sama organizátorka, pani Šándorová.

        Cieľom vzdelávania je snažiť sa vzbudiť a podporiť záujem študentov prejaviť sa v rôznych oblastiach života, pomôcť im objaviť ich silné stránky,  skryté talenty. Tvorivé školské prostredie má pomáhať rozvíjať nadanie, ktoré bude životom mladých ľudí dávať zmysel, ktoré ich bude napĺňať hrdosťou a láskou k okoliu a sebe samému.

        Obdobie covidu malo mnoho nepriaznivých dopadov na spoločnosť a jedným z nich bola skutočnosť, že žiaci v školách dostávali ,ak práve neboli v karanténe, priestor iba na dobiehanie akademických vedomosti a zručností. Spoločenské aktivity a podujatia sa rušili, ale kreativite a záľubám je ťažké klásť medze. A tak sa aj na chodbách Gymnázia Ladislava Dúbravu v Dunajskej Strede najprv veľmi nesmelo a neskôr s plnou podporou postupne rozozvučali gitary, ukulele, zaznieval spev, či ústna harmonika,  objavili sa Rubikove kocky či dievčatá nacvičujúce moderné aj klasické choreografie.

        Postupne sa rodila myšlienka vzdať  nadaniu rovesníkov patričnú úctu a s trochou koordinácie zo strany vedenia školy  a vyučujúcich a s neskutočnou podporou rodičovskej rady sa študentská rada rozhodla zorganizovať jedinečné podujatie v podobe talentovej súťaže s názvom Gymnázium Ladislava Dúbravu má Talent.

        Toľko talentu si zaslúži aj patričné reprezentačné priestory na vystúpenie a preto veľká vďaka patrí aj pani riaditeľke ZUŠ v Dunajskej Strede, Katalin Kollar, ktorá ochotne zapožičala priestory koncertnej sály školy, a prípravy na veľkolepú udalosť sa mohli rozbehnúť v plnom prúde.

        Mesiace práce vo forme nacvičovania sa konečne  predstavili v plnej kráse dňa 31.5.2022, kedy  o 8.30 vedúca študentskej rady a zároveň hostiteľka súťaže, žiačka triedy septima, Veronika Kelemenová otvorila podujatie a uviedla prvých súťažiacich.

        To, čo sa odohralo v nasledujúcich troch hodinách, bola úžasná plejáda často takmer profesionálnych vystúpení z každej oblasti.  Hra na klavíri, ukulele, harmonika, spev , tanec , dog dancing, divadelná hra,  žonglovanie či prejav neuveriteľnej pamäte...

        Päťčlenná porota, pozostávajúca z pani riaditeľky Moniky Sihelskej, pani profesorky Anity Čoltkovej, pána profesora Adriána Hudáka, amerického lektora Devina MacGoya a zástupcu študentov čerstvého maturanta Jakuba Holeka, mala neľahkú úlohu.

        Profesionálny dojem súťaže zabezpečovala najmä technická genialita študenta kvarty Ronyho Fleischmana , bez ktorého by celé podujatie nemalo potrebné "grády".

        O jedinečnú atmosféru sa postaralo fantastické publikum- študenti gymnázia a vyučujúci.

        Víťazom prvého ročníka súťaže sa stal študent sexty Michal Kodada, ktorý vystúpil dokonca trikrát - dvakrát doprevádzal spolusúťažiacich na gitare a mal aj sólo hru na klavíri.

        Na druhom mieste sa umiestnila Diana Michálková, ktorá si okrem neuveriteľných 100 čísel                                 za desatinnou čiarkou čísla pí pamätá aj niekoľko klavírnych skladieb, a tak sprevádzala svoje spolužiačky   pri speve. Attila Farkas z tretieho miesta a zároveň víťaz Ceny publika prekvapil úžasnou imitáciou Michaela Jacksona.

        Po skvelom dni plnom vzrušenia a nádherných vystúpení  v nás všetkých zostala ohromná chuť založiť každoročnú tradíciu GLD má Talent.

        Držte nám palce.😊

         

      • Naspäť na zoznam článkov