• Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde...
      • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde...

      • 26.02.2022 11:17
      • Kto by nepoznal túto žartovnú slovenskú ľudovú pieseň? Vtip je aj v tom, že mnohí netušia, že je v nej poprehadzovaný sled sviatkov. Turíce totiž nasledujú až po Veľkej noci. Viete však, kedy začínajú a končia Fašiangy?

      • Väčšina ľudí by určite odpovedala, že je to obdobie od Troch kráľov po Popolcovú stredu. Iní by tvrdili, že Fašiangy sú iba trojdňovým sviatkom, ktorý sa skladá z fašiangovej nedele, fašiangového pondelka a utorka, kedy úderom polnoci končí fašiangová zábava. Ako to teda je?

        Fašiangy sú podobne ako Veľká noc pohyblivým sviatkom. Ich trvanie sa odvíja od termínu Veľkej noci.  Dôležité slovo tu má predovšetkým prvý jarný spln (po 20.3.). Čo sa týka trojdňových fašiangových osláv, pre ktoré je typické bujaré veselie a hodovanie, tie sa datujú na posledné tri dni pred začiatkom pôstneho obdobia pred Veľkou nocou. Aj keď pôstna doba oficiálne trvá štyridsať dní, v skutočnosti predstavuje Popolcová streda až 46. deň pred Veľkonočnou nedeľou. Tento fakt vychádza z toho, že súčasťou pôstu je aj šesť nedieľ, ktoré sa za pôstne dni nepovažujú, preto sa do pôstneho obdobia nerátajú. Fašiangová nedeľa tak v roku 2022 pripadá na 27. februára a oficiálny koniec zábav na utorok 1. marca.

        Takže máme už len pár dní na veselenie. Aj keď súčasná situácia nepriala zábavám a plesom, stále si môžeme začiatok jarných prázdnin v tomto roku spríjemniť aj malým domácim karnevalom. Inšpirácií na doma zhotovené masky a kostýmy je na internete neúrekom. Malú ukážku toho, že sa to dá stihnúť aj za jednu vyučovaciu hodinu, priniesli aj naši primáni – fotka hovorí za seba. J

        A doma určite zapojte do výroby masiek aj svojich súrodencov, rodičov či starých rodičov. Potom už len stačí pripraviť chutné maškrty, pustiť veselú muziku a príjemne strávený čas je na svete!

        Prajeme Vám skvelú fašiangovú veselicu!

         

      • Naspäť na zoznam článkov